Unen alussa olin opettaja. Kävin läpi oppilaiden vuoden aikana tekemiä kokeita. Tehtävänäni oli antaa kullekin oppilaalle arvosana. Vaikka arvosanat piti antaa nimenomaan kokeiden tulosten perusteella, jouduin jatkuvasti miettimään, olinko antamassa joillekin oppilaille paremman arvosanan vain sen vuoksi, että pidin heistä ihmisinä. Alkoi olla jo kiire, sillä olin lähdössä jonkinlaisille festivaaleille. Päätin palata asiaan myöhemmin, jotta voisin tarkistella asiaa rauhassa ja antaa sellaisen arvosanan, jonka ihminen oikeasti ansaitsee. Eli miettiä, pitääkö ihmisen ”mukavuus” sittenkin ottaa mukaan arviointiin.

Olin ollut kaverini kanssa festivaaleilla jo päivän ja olimme toisena päivänä suunnittelemassa kotiinlähtöä. Emme olleet löytäneet jotain (ei käynyt selville mitä), tämä asia tietysti madalsi intoamme olla siellä ja siksi olimmekin lähdössä ennenaikaisesti.

Kadotin hetkeksi kaverini, mutta hän oli odottamassa minua uloskäynnin kohdalla. Portilla oli kyltti ”Talosta pois maalle”. Kaverini naureskeli iloisesti, että tässäpä sinulle kyltti. Emme vielä lähteneetkään, sillä juuri ennen kuin olisimme kulkeneet portista (takaisin ei olisi voinut tulla), näimme tuttavamme. Hän vei meidät ison pöydän ääreen, joka notkui kaikenlaisia herkkuja.

Jälleen kierrellessämme alueella, tulimme jo rauhoittumassa olevaan tilanteeseen, jossa mies oli lyönyt naista, sillä nainen ei ollut tehnyt miehen pyyntöjen mukaan. Kyse oli festivaalin järjestämästä Perhoskutu –ohjelmasta. Itselle tämä ei ollut tuttu, mutta minulle kerrottiin, että Perhoskutu oli kuin vähän rankempi versio rusettiluistelusta. Samat alkusäännöt, mutta lopputuloksena oli tarkoitus harrastaa seksiä sattumanvaraisesti valitun parin kanssa.

Festivaalialueella oli vessan sijaan todella korkea keinu, johon keinulaudalla istuva ihminen nostettiin köysistä vetäen. Tunsin samanaikaisesti häpeäntunnetta ja huvittuneisuutta, kun katsoin ”taivaalta paskaa” tiputtavia ihmisiä. Tiesin kuitenkin, että keinuvessa oli aivan yleisesti käytössä. 


Tosielämässä katson usein tuttavieni tekemiä ”virheitä” sormienläpi, nimenomaan sen vuoksi, että pidän heistä. Uni yrittää havahduttaa minua siihen, että ajattelisin minuun kohdistuvien tekojen ”vakavuutta” ulkopuolisen silmin, enkä pitäisi niitä yhdentekevinä, unohdetaan-tämä-nyt-vaan pikkuvirheinä sen vuoksi, että satun pitämään ihmisestä, joka esim. ajattelemattomuuksissaan on tekonsa tehnyt. Tämä asia on kuitenkin jatkumoa pitkään pohtimilleni asioille, joten alitajunta mukavasti jätti asian (ainakin hetkeksi siihen), antaen minun jatkaa unta toisella lailla (kun unessa aika helposti päätin palata arvosana-asioihin myöhemmin).

Festivaalit pyörivät mielessäni ihan tosielämänsyistä, olin sellaiseen suunnitellut meneväni. Kaverin kadottaminen, kyltti ja jonkun asian löytämättömyys kuvasti vaihteleviani tunteita siihen, että reissukaverini peruikin suunnitelmat ja edelleen tuolloin mietin, että lähtisinkö sitten ollenkaan itsekään. Kyltti ja herkkuja notkuva ruokapöytä yrittivät tukea arkaa ajatustani lähteä sitten vaikka yksin, jos en muita reissukavereita löytäisi.

Perhoskutu ehkä kuvastaa epäluuloani sitä kohtaan, että miten mahdan soveltua ilman kumppania olevana kahden pariskunnan joukkoon (Hei te, jos satutte tätä lukemaan: ei minua teidän kuhertelut oikeasti haittaa, heh ) ja ehkä unen aikana on tullut jokin ahdistus siitä, että pitäisikö minunkin nyt sitten itselleni joku löytää. Mutta tuollaiset festarirakkaudet eivät ole oma juttu ollenkaan.

Ulosteen ilmaantuminen uniin on usein hyvin merkityksellistä. Ulostaminen saattaa merkitä jonkin asian ajattelun loppuunsaattamista. Ummetus taas jonkin asian junnaamista paikoillaan. Ripuli liian hätäiseen ratkaisuun päätymistä. Ja paljon muuta.

Unen tuon hetkisestä tunnelmasta kuitenkin tiedän, ettei kyseessä ollut mitään merkittävää. Muissa yhteyksissä (työ) olin ollut jo useampana päivänä ollut tekemisissä kaikenlaisen ulosteen kanssa.