Unessa olin koulumaailmassa. Asuin opiskelija-asuntolassa pienessä yksiössä. Kämppäni oven sulkemiseen piti käyttää vähän tekniikkaa, mutta olin tottunut siihen, ja sain oven aina pysymään kiinni. Itse ovi ei ollut kovinkaan tukeva, kuin ohutta vaneria, mutta turvallinen kuitenkin. Ei haitannut, vaikka ulkopuolelta kuului ääniä kämppääni, sillä tiesin, ettei kämpästäni kuitenkaan kuulunut ulkopuolelle mitään.

Koulussa oli kaksi tiedossa olevaa jengiä. Ensimmäiseen kuuluvat huomasi selkeästi. Heillä oli yhtenäistä pukeutumista ja omia eleitä. Oma suhtautumiseni jengiä kohtaan vaihteli aina ihastuksesta sääliin, kun loppujen lopuksi olivat niin kovin olevinaan jotain. 

Toinen jengi oli eri maata. Heitä ei oikeastaan nähnyt missään, vain tunsi läsnäolon. Sivusilmällä nähtyjä varjoja ja mystiikkaa. Tuntui, että heissä oli jotain yliluonnollista. Taustalla soi heikko hyminä aina kun joku toisen jengin jäsenistä oli lähettyvillä ja ympäristössä oli silloin näkyvillä vihjeitä, tauluja, julisteita yms.

Itse koulua en nähnyt, mutta vietimme aikaa viereisessä puistikossa. Minulla oli ristiriitaisia tunteita kavereitani kohtaan. He tuntuivat välillä niin kovin tylsiltä ja lapsellisilta. Mutta toisaalta olin hyvilläni siitä, että olivat elämässäni ja tiesin, että saisin olla omassa rauhassani niin paljon kuin halusin.

Olin todistamassa tapahtumaa, jossa ensimmäiseen jengiin kuuluvan nuorenmiehen vatsa avautui ja sieltä tuli ulos toiseen jengiin kuuluva ”uusi ”jäsen. Mitään pahaa ei kuitenkaan tapahtunut. Jengiläinen selvisi hengissä ja mahakin kuroutui umpeen ja vaatteet ehenivät (myös veriläiskät katosivat). Näytti siltä, ettei nuorimies edes muistaisi koko tapahtumaa.

Tapahtuman näkeminen sai ymmärtämään, että juuri tuolla tavalla toisen jengin jäsenet olivat saaneet alkunsa.  Tämä toisen mahasta tullut jäi hetkeksi kanssamme puistoon. Aluksi oli hieman kiusaantunut olotila, mutta pian tapahtuma alkoi tuntua ihan luonnolliselta.  

Ohut ja ääniä läpipäästävä ovi viittaa ”ulkomaailman” vaikutuksista omiin asioihin. ”Äänet” saattavat kuvastaa esimerkiksi yhteiskunnan vaatimuksia, jotka pääsevät häiritsemään sisällä tapahtuvaa toimintaa eli oman elämäntavan toteuttamista. ”Äänet” voivat olla todellisia esim. työn asettamat paineet, mutta ne voivat myös olla unennäkijän ihan omia oletuksia siitä, mitä luulee muun maailman itsestään vaativan. Se, että oven saa halutessaan kiinni ja lukituksi eli tuo turvan, kuvastaa sitä, että ymmärtää antaa oletuksien olla liikaa vaivaamatta.

Toisen sisältä syntyvä mystinen olento, joka syntymätapa alkaakin tuntua ihan normaalilta, saattaa kuvastaa alkavaa uskallusta omien haaveiden toteuttamiseen. Luulen, että ensimmäinen jengi oli yhteenveto elämäni jo tehdyistä ratkaisuista. Ne ovat ja aina tulevat olemaan osa minua, mutta ei tarvitse jatkaa samanlaisten ratkaisujen tekoa, vaan niitä tarkastellessa voi syntyä uusia, rutiinit rikkovia (eli siksi aluksi pelottavia) ratkaisuja.